Interins i el sistema d'avaluació de competències professionals: reflexions

L'interí té deures però no drets quant a la carrera professional: el sistema d'avaluació de competències

Presentació i marc conceptual

Recentment es va reunir la Comissió de Seguiment del Sistema d'Avaluació de Competències Professionals de la CAIB. "Es crea amb l'objectiu de realitzar el seguiment del procés i de millorar el sistema d'avaluació", indica el seu microsite i assenyala que les seves funcions, entre d'altres "relacionades directament amb el seguiment i millora del sistema d'avaluació", són:

a. Aprovar els criteris per determinar les unitats d'avaluació.

b. Establir els criteris que han d'acomplir els qüestionaris d'avaluació i decidir sobre la seva                 invalidació.

c. Rebre i resoldre les al·legacions que presentin les persones avaluades.

d. Detectar problemes de la implantació del sistema i fer propostes de modificació a la persona que     ocupi la direcció general competent en matèria de funció pública.

e. Informar a l'EBAP sobre les necessitats formatives derivades de l'avaluació.

       f. Realitzar la memòria anual de l'avaluació i fer recomanacions per a la millora contínua del                      sistema

Pel que fa al propi sistema d'avaluació de competències en sí mateix "es fonamenta en l’avaluació de les conductes professionals relacionades amb les competències necessàries per desenvolupar les vostres funcions." Aquests són els seus objectius:

        a. Dotar la nostra Administració d’una eina per mesurar l’activitat professional de les persones                empleades públiques amb l’objectiu d’adoptar les decisions més convenients en el marc de la                planificació de recursos humans i la qualitat del servei.

        b. Valorar els resultats obtinguts per reorientar les polítiques de gestió de recursos humans i dur a              terme millores del model pel futur.

        c. Establir els mecanismes de millora emanats dels suggeriments i aportacions de tots els implicats             en el procés.

        d. Estimular i motivar el personal en la realització de les seves tasques i a la vegada augmentar                l’eficàcia en l’exercici de la funció pública.

        e. Identificar el grau d’adequació de les persones als llocs de treball i optimitzar les capacitats                    personals.

        f. Detectar les necessitats formatives del personal avaluat.

Imatge banner enllaç a Processos d'avaluació (CAIB)

Aportació de SINNTA a la reunió. Conflicte deure d'avaluació - zero reconeixement

 A l'esmentada darrera reunió, SINTTA va exposar la següent qüestió: 

Seria important concretar en qualque punt quines són les conseqüències de no complir amb el deure d'avaluar. Per exemple, què li pot suposar al funcionariat interí no avaluar, quan actualment no està percebent carrera professional? 

I els representants de l'Administració varen respondre que 

Al futur Decret que reguli la carrera professional, es preveurà quina és la conseqüència a efectes d'aquesta carrera. Es pot plantejar a Serveis Jurídics, però pot ser una mica complicat individualitzar cadascuna de les possibles conductes i les seves conseqüències

La qüestió de fons és la injustícia que comporta aquest sistema per al personal interí, particularment el nombrós col·lectiu de temporals de llarga durada en frau de llei, donat que complir amb aquest deure implica una dedicació important de temps i esforç per a atendre els requeriments del sistema d'avaluació 360º, tant l'autoavaluació com la dels companys de feina. 

La pròpia Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la CAIB, indica que s’han de tenir en compte tant en la promoció de la carrera professional com en la determinació dels conceptes retributius lligats a la productivitat i poden donar lloc al reconeixement de recompenses, tal i com explica el web de la Comissió. 

Doncs bé, a dia d'avui la mateixa Administració que ens exigeix complir amb l'avaluació 360º ens nega els interins el reconeixement i pagament de la carrera professional, en posar entrebancs amb recursos a l'extensió de la sentència del TSJ (confirmada pel TS) que va reconèixer el dret al seu pagament, amb efectes des de gener de 2015. Com tampoc hi ha notícies del decret que hauria de regular de manera general aquest dret per al col·lectiu.

El personal temporal exerceix les mateixes funcions que el personal fix equivalent. I per tant, a mateixes funcions, mateixos drets. NO AL DEURE D'AVALUACIÓ SENSE RECONEIXEMENT DE LA CARRERA!

SINTTA, UNA OPCIÓ DISTINTA

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Análisis de los resultados provisionales del concurso de méritos CAIB (en especial, A1)

COMUNICADO: SÓLO 79% DE INTERINOS DE LA CAIB HA CONSEGUIDO PLAZA EN LA ESTABILIZACIÓN POR CONCURSO DE MÉRITOS

SINTTA firma la primera convocatoria ordinaria para el reconocimiento del complemento de la carrera profesional en la CAIB